Merkezimiz İlk Eğitim Programı Başarı İle Tamamlanmıştır

Yönetmeliği 04.08.2019 tarihli ve 30852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Akdeniz Üniversitesi Verem Çalışmaları Uygulama Araştırma Merkezi (AKVUAM)’da ilk eğitim programı başarı ile tamamlanmıştır. AKVUAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz ÇOBAN ve Yönetim Kurulu üyelerinin koordinasyonunda 10-12 Eylül 2020 tarihlerinde üç gün süren eğitim programı Covid-19 pandemisi nedeni ile online olarak gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’de ilk kez lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik düzenlenen “Verem Laboratuvarı Eğitim Programı”na ilgi oldukça yoğundu. Çoğunluğunu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 2, 3 ve 4 öğrencilerinin oluşturduğu öğrenci profilinde Biyoloji ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans öğrencilerinin yansıra, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile Gerontoloji yüksek lisans öğrencilerinin katılımını görmek bizleri çok mutlu etti.

Ekte sunulan konuları içeren eğitim programı yapılmıştır (EK 1). Eğitim programımıza merkezimizin yönetim kurulu üyeleri ile pek çok farklı alandan öğretim üyesi katkı sağlamıştır. Verem etkeni (Mycobacterium tuberculosis)’nin özellikleri (Prof. Dr. Ahmet Yılmaz ÇOBAN), Pulmoner Tüberküloz (Prof. Dr. Ömer ÖZBUDAK), Ekstra Pulmoner Tüberküloz (Prof. Dr. Dilara İNAN), Tüberküloz İmmünoloji (Doç. Dr. Esvet MUTLU), Tüberküloz Patogenezi (Prof. Dr. İrem ÖZBUDAK) gibi veremle ilgili sunumların yanı sıra, Yüksek Öğretim Personel Kanunu (Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇOBAN), AKVUAM Yönetmeliği (Prof. Dr. Dilara İNAN), Tüberküloz Laboratuvarları Tebliği, Ulusal Tüberküloz Tanı Rehberi, Tıbbı Atık Yönetmeliği (Prof. Dr. Ahmet Yılmaz ÇOBAN),  Kişisel verilerin korunması kanunu ve insan haysiyetinin korunması sözleşmesi (Dr. Öğr. Üyesi Levent ÖZGÖNÜL), Biyolojik etkenlere maruziyet risklerinin önlenmesi (Öğr. Gör. Dr. Kübra YILDIRIM) Kimyasal maddelerle çalışmalarda sağlık ve güvenlik eğitimi, Test yönetmelikleri, Atık yönetimi ve Su kirliliği kontrolü yönetmeliği (Doç. Dr. Ece ŞİMŞEK), Tehlikeli madde ve müstahzarların sınıflandırılması ile ilgili yönetmelik (Dr. Öğr. Üyesi Devrim DEMİR DORA) ile Sıfır Atık Yönetmeliği (Prof. Dr. Şule ORMAN) gibi verem çalışmaları yapılan laboratuvarlarda bağlayıcı özellikte olan yönetmelikler ile İş sağlığı ve güvenliği (İş güvenliği Uzmanı Abdulkadir BİLGİN) hakkında sunumlar yapıldı. Tüm öğretim üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi’ne bağlı farklı disiplinlerden pek çok anabilim dalı ile ortak yürütülen araştırma projeleriyle birlikte, devam etmekte olan yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yanı sıra farklı üniversitelerle işbirliği içinde devam eden araştırma projelerinin yürütüldüğü merkezimizde eğitim programlarımıza verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizmek isteriz. Farklı disiplinlerden gerek lisans gerekse yüksek lisans öğrencilerinin katılımı ile oldukça yoğun ve verimli bir şekilde geçen eğitim programımıza gösterilen yoğun ilgi bizleri oldukça mutlu etti.  AKVUAM yönetim kurulu olarak, eğitime katılan öğrencilerimizden gelen yoğun talep üzerine pandemi sonrasında gerçekleştirilmek üzere, teorik eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilerimize yönelik “hands on” uygulamalarını sağlayacağımız pratik eğitim programımızın hazırlıklarına başlama kararı aldık. Bu güzel haberi de sizlerle paylaşmak istiyoruz. Teorik eğitim programımızda geçekleştirilen sunumların AKVUAM sitemize (http://akvuam.akdeniz.edu.tr/egitim/10-12-eylul-2020/) yükleneceği bilgisini de eklemek isterim.

Eğitim programımıza katılan 42 öğrenciye sertifikaları en kısa sürede ulaştırılacaktır. AKVUAM’ın kuruluşuna bağışlarıyla destek olan tüm bağışçılarımızı bir kez daha saygıyla anıyor ve teşekkür ediyoruz. Ayrıca, bu eğitim programına katkı sağlayan, yoğun mesailerine rağmen bizleri ve öğrencilerimizi yalnız bırakmayan tüm Öğretim Üyelerimize, katılım sağlayan tüm öğrencilerimize ve online eğitimi sorunsuz şekilde tamamlamamıza yardımcı olan sevgili AKVUAM ailesine teşekkür ediyoruz.

AKVUAM YÖNETİM KURULU ADINA

Prof. Dr. Ahmet Yılmaz ÇOBAN